Τα αρνιά και το κατσίκια έχουν την τιμητική τους εδώ στην Οιχαλία, όχι μόνο τώρα που είναι Πάσχα, αλλά και ολόκληρο το χρόνο.Με κάθε αφορμή, ονομαστικές εορτές, γάμους και βαφτίσεις, οι Νεοχωρίτες συνηθίζουν να ψήνουν αρνί ή κατσίκι στη σούβλα και ένα μικρό γλέντι στήνεται γύρω από τη ψησταριά!
Το Oichalia LIVE εδώ θα σας δείξει τη βασική διαδικασία που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος ψήστης για ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα!
Θα χρειαστούμε:
Αρχικά αγοράζουμε ένα αρνί ή κατσίκι περίπου 12 κιλά. Ακόμη θα χρειαστούμε αλατοπίπερο για να αλείψουμε το σφαχτό, σπάγκο και βελόνα για να ράψουμε την κοιλιά, σύρμα και πένσα για να δέσουμε το αρνί στη σούβλα και φυσικά κάρβουνα, περίπου 13 κιλά.
Για σούβλα, ψησταριά και μοτέρ, εφόσον δεν έχετε, καλύτερα θα ήταν να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο κατάστημα. Επιγραμματικά θα χρειαστείτε σούβλα, για μοτέρ ή για χέρι (εφόσον βρείτε εθελοντές για το γύρισμα), πιάστρες για να στερεώσετε το αρνί στη σούβλα και φυσικά ψησταριά, εκτός και αν ψήσετε στο χώμα (όπως στις ελληνικές ταινίες, ξέρετε).
Διαδικασία:
Αρχικά αναζητούμε βοήθεια, είναι απαραίτητη για το σούβλισμα. Περνάμε την σούβλα στο αρνί μας, ξεκινώντας από τα πίσω πόδια, μέσα από την κοιλιά, θώρακα λαιμό και καταλήγουμε στο κεφάλι, εδώ θα χρειαστεί λίγη δύναμη παραπάνω για να τρυπήσουμε το κρανίο. Αφού εντοπίσουμε την ακριβή θέση του πάνω στη σούβλα ξεκινάμε να το δέσουμε. Πρώτα τα μπούτια, τα οποία τα πιάνουμε σταυρωτά πάνω στη σούβλα και τα δένουμε με σύρμα, ενώ τη διχάλα που έχει η σούβλα μας, την μπήγουμε στα μπούτια και την σταθεροποιούμε πάνω στη σούβλα με την βίδα που έχει. Κάνουμε άλλα δύο δεσίματα, με μεταλλικές πιάστρες, στην σπονδυλική στήλη του αρνιού, ένα χαμηλά στο ύψος της κοιλιάς και άλλο ένα στο ύψος του στήθους, ενώ τον λαιμό του αρνιού τον δένουμε σφιχτά με σύρμα. Συνεχίζουμε με το αλατοπίπερο, απλώνουμε καλά σε όλο το εσωτερικό του αρνιού μας κάνοντας και μερικές χαρακιές στα μπούτια, προσεκτικά όμως να μην τρυπήσουμε εξωτερικά, και αλατοπιπερώνουμε και εκεί. Έπειτα ράβουμε την κοιλιά του αρνιού με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να κλείνει ερμητικά, αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά, τυλίγουμε με τη μπόλια και τη ράβουμε και αυτή έτσι ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να λιπαίνει το αρνί εξωτερικά και να μην το αφήνει να καεί εύκολα. Δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του δεσίματος που κάναμε κουνώντας δυνατά πάνω κάτω τη σούβλα και είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.
Ψήσιμο:
Ανάβουμε την φωτιά τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο και αφού τα κάρβουνα γίνουν τα αφήνουμε αρκετή ώρα να “πέσουν”. Όταν σταχτώσουν, τα απλώνουμε, βάζοντας τα περισσότερα κάτω από τα μπούτια, μπροστά και πίσω, και αφήνουμε λιγότερα κάτω από την κοιλιά. Τοποθετούμε το αρνί μας πάνω στη φωτιά, σε μεγάλη απόσταση από αυτήν (περίπου 45 εκατοστά) και γυρνάμε σε γρήγορη ταχύτητα (προσοχή να μην αρπάξει το αρνί) για 1 ώρα τουλάχιστον ή και περισσότερο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς. Έπειτα χαμηλώνουμε ρυθμό στο γύρισμα και κατεβάζουμε πιο χαμηλά το αρνί, θα χρειαστούμε συνολικά τρεις με τρεισήμισι ώρες.
Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, ο καλός ο ψήστης ξυπνάει νωρίς την Κυριακή του Πάσχα, έχει κάνει τα κουμάντα του, από την προηγούμενη, για κάρβουνα, προστασία από τον καιρό (ήλιο, βροχή, αέρα) και έχει ήδη βρει αρκετά καλούς βοηθούς για την όλη διαδικασία.
Τέλος προσοχή θα πρέπει να δώσουν όσοι φάνε και έχουν νηστέψει την Σαρακοστή για να μην τους κάτσει «βαρύ» το φαγητό και τρέχουν στους γιατρούς μέρες που είναι!
Η συντακτική ομάδα του Oichalia LIVE εύχεται καλή επιτυχία και καλό Πάσχα σε όλους σας!
(αναδημοσιεύση του περσινού άρθρου)